top of page

Για ένα ήρεμο μυαλό μέσα στην καθημερινότητα και στις ανθρώπινες σχέσεις

  • Εικόνα συγγραφέα: Christiana Manta
    Christiana Manta
  • 1 Ιουλ 2018
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2023


"Στις ανθρώπινες σχέσεις, με την καλλιέργεια φιλικότητας προς τους ευτυχείς, της συμπόνιας προς τους δυστυχισμένους, της ευχαρίστησης προς τους ενάρετους και της αδιαφορίας ή ουδετερότητας προς τους κακοήθεις, επιτυγχάνεται η ηρεμία και η καθαρότητα του μυαλού"

- 1.33 Yoga Sutras of Patanjali

Σε αυτή τη Yoga Sutra I.33, ο Patanjali δίνει μια συμπυκνωμένη και πολύ πρακτική συμβουλή όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε και να πράττουμε ώστε να έχουμε μια ουσιαστικά καθαρή συνείδηση, η οποία οδηγεί στην εδραίωση ενός ήρεμου και γαλήνιου μυαλού στην καθημερινή μας ζωή.

Ζώντας στους έντονους και ανταγωνιστικούς ρυθμούς του δυτικού τρόπου ζωής, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους των οποίων η επίδραση μας προκαλεί διάφορα συναισθήματα και σκέψεις, είτε με θετικό τρόπο είτε με αρνητικό. Πολλές φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον εσωτερικό διάλογο που μας κατευθύνει προς τη σύγκριση των ικανοτήτων και των επιτευγμάτων μας με των άλλων και αυτοκρινόμαστε ελλιπείς ή υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας. Αν αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις να κυριαρχήσουν το σίγουρο είναι πως δεκάδες άλλες σκέψεις παρόμοιου αρνητικού χαρακτήρα θα ακολουθήσουν. Τότε είναι που μπλεκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που μας οδηγεί σε ψυχολογικό και διανοητικό αδιέξοδο.

Αν συναντήσουμε κάποιον που είναι ευτυχισμένος ή επιτυχημένος στον τρόπο της ζωής του, έχουμε μια τάση να συγκρινόμαστε και να ζηλεύουμε. Πρέπει να μάθουμε να χαιρόμαστε με την επιτυχία του άλλου, να αντλούμε ευχαρίστηση από τη χαρά ενός φίλου και να συμμετέχουμε σε αυτήν. Είναι περισσότερο πιθανόν να ευτυχήσει κανείς μέσα σε έναν ευτυχισμένο περίγυρο. Αν συναντήσουμε κάποιον που είναι δυστυχισμένος, δεν πρέπει να κριτικάρουμε τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την δυστυχία του, αλλά να του συμπαρασταθούμε και να τον συμπονέσουμε. Επίσης, όταν συναντήσουμε κάποιον ενάρετο ή με κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, επίσης μπορεί να ερεθιστούμε προβάλλοντας πάνω του τις δικές μας ελλείψεις, αντί να τον θέσουμε ως παράδειγμα ώστε να δημιουργήσουμε το δρόμο και για τη δική μας εξέλιξη. Όσο για τους κακεντρεχείς, κακοήθεις και αρνητικούς ανθρώπους που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή, πρέπει να καλλιεργήσουμε την αδιαφορία προς τον πόνο που βιώνουμε από αυτούς. Αρχικά καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί μπορεί κάποιος να φερθεί άσχημα και κατά πόσο η δική μας συμπεριφορά συμβάλει σε αυτή την αντίδραση και να βεβαιωθούμε πως η περιφρόνηση δεν είναι και από τις δύο μεριές. Αν παρόλα αυτά η αλληλεπίδραση συνεχίζει να είναι αρνητική, καλλιεργούμε μια ουδέτερη κι αδιάφορη στάση προς το συγκεκριμένο άτομο, κυρίως σε διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, στρέφοντας την προσοχή μας σε πιο σημαντικές προτεραιότητες της καθημερινότητας.

Οι ποιότητες που προτείνει ο Patanjali να καλλιεργηθούν, διατηρούν το μυαλό υγιές. Ένα καθαρό μυαλό, είναι τόσο η βάση για την αυτεπίγνωση όσο και βασικός συντελεστής για την ατομική αλλά και την κοινωνική μας υγεία. Αυτή η προσέγγιση διατηρεί τη συνείδηση του ανθρώπου γαλήνια και αγνή.

Η ενσωμάτωση της φιλοσοφίας της γιόγκα στην καθημερινή ζωή απαιτεί τη θέληση του ατόμου να αλλάξει τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο σκέφτεται προς έναν σωστότερο και να δει τα αποτελέσματα των σκέψεων και -κατά συνέπεια- των πράξεών του να βελτιώνουν την καθημερινότητά του.

Η συστηματική πρακτική στη γιόγκα ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Το Οκτασκελές μονοπάτι της γιόγκα του Patanjali είναι ένας οδηγός προς την αυτοβελτίωση και την κατάκτηση ενός ήρεμου και γαλήνιου μυαλού.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές

Light on Yoga Sutras of Patanjali - B.K.S. Iyengar

The Yoga Sutras of Patanjali - Sri Swami Satchidananda

Yoga Sutras of Patanjali - Swami Jnaneshvara Bharati (www.SwamiJ.com)

Comments


bottom of page